Krmné Směsí
U nas si můžete zakoupit směsi pro skot, prasata, koně, drůbež, králíky, ovce, kozy, lesní zvěř.
Spolu s prodejem krmných směsí nabízíme dlouhodobě našim zákazníkům kompletní poradenství, laboratorní testy a dopravu krmiv.
Nabídka:
-extrahované šroty;
-minerální suroviny;
-rostlinný olej;
-mlýnská krmiva a další.







Pšeničné otruby
Pšeničné otruby jsou hodnotným dietetickým krmivem. Obsahují asi 14 – 15 % dusíkatých látek, 4 % tuku, 9,5 % vlákniny a 5 % popelovin. Příznivě ovlivňují sekreci mléka. Jsou výborným krmivem pro březí a kojící samice. Můžeme je použít při krmení prasnic (i vietnamská prasata), při krmení ovcí, kachen a hus.
Cílová zvířata: kůň, osel, skot, koza, prase, vietnamské prasátko, slepice.
Chovatelé krmí často otruby s domněním, že jsou nízkoenergetické, není to však zcela pravda, otruby mají dokonce více energie než vojtěškové pelety. Kvůli vyšší koncentraci hořčíku a vit. skupiny B jsou vhodným doplňkovým krmivem pro nervózní a labilní koně.
- 1 kg pš. otrub (PO) má stejnou Sek jako 860 g ovsa
- PO mají 3x více fosforu než oves, 4,7 x více než vojtěškové pelety, 11,2 x více než řepné pelety
- PO mají železa 2,3 x méně než řepné pelety
- 1 kg PO má zinku stejně jako 3 kg ovsa
Sójové šroty
Sója ve formě sójové moučky a sójového extrahovaného šrotu je používána do krmných směsí pro drůbež, prasata a skot především jako bohatý zdroj dusíkatých látek. Sójový protein je vysoce stravitelný. Zejména profil aminokyselin je vhodný pro drůbeží brojlery a nosnice vzhledem k vysokému obsahu lysinu, tryptofanu, isoleucinu, valinu a treoninu a to společně s téměř optimálním poměrem leucinu/isoleucinu. Sója je deficientní na obsah sirných aminokyselin. Sójová moučka je často považována jako „zlatý standard“ vzhledem k ostatním proteinům. Na druhé straně sója obsahuje antinutriční faktory, které vyžadují její další zpracování za účelem snížení nežádoucích účinků. Hlavním problémem v sójové moučce je přítomnost antitrypsin faktoru. Zahřátí na 80°C po dobu několika sekund snižuje vice než 90% této aktivity, avšak nadměrné tepelné ošetření vede ke snížení stravitelnosti bílkovin.
Kromě bílkovin a aminokyselin však krmiva na bázi sóji obsahují až 40% sacharidů s rozmanitými nutričními, fyziologickými a dalšími vlastnostmi. Sójové sacharidy můžeme rozdělit na nestrukturální a strukturální. První skupina zahrnuje hlavně nízkomolekulární cukry, které slouží jako zdroj energie, nebo jsou naopak nestravitelné a jsou fermentovány střevními bakteriemi. Do druhé skupiny patří látky vysokomolekulární, jejichž význam, stravitelnost a fyziologické funkce nejsou zcela objasněny.
S ohledem na současný stav našeho zemědělství, charakterizovaný mimo jiné stále se zmenšujícím rozmezím živočišné výroby, zejména výrazným snížením stavu dojnic a prasat, poklesem ploch víceletých pícnin, především jetelovin, zúžením osevních postupů, se ukazuje nejen jako účelné, ale i nutné poskytnout větší prostor ve struktuře rostlinné výroby luskovinám, hlavně sóji. Její význam není u nás plně doceňován. Pěstování sóji je velmi prospěšné i pro úrodnost půdy. Sója zlepšuje fyzikální, chemický a biologický stav půdy, čímž se zvyšuje její produkční schopnost. Pěstování sóji ve vhodných oblastech může být přínosem nejen pro produktivitu vlastní rostlinné výroby, ale s ohledem na její nutriční a biologickou hodnotu i pro výživu lidí a hospodářských zvířat. Spotřeba extrudované sóji jako komponentu pro výrobu krmiv pro drůbež, prasata, skot, ryby a domácí zvířata stále roste.
Řepkové šroty extrudované
Řepkové šroty jsou významným zdrojem bílkovin pro hospodářská zvířata. Hned po pícninách a obilovinách jsou z hlediska významu nejdůležitější právě rostlinné šroty.
Extrudovaný řepkový šrot je používán jako náhrada za sojový šrot u vysokokapacitních dojnic. Přidanou hodnotou Extrudovaných řepkových šrotů je jejich vysoká stravitelnost, čímž dochází ke zvýšení mléčné užitkovosti (dojivosti). Zároveň, při použití Extrudovaných řepkových šrotů, dojde u výrobců krmných směsí k 50 – 100% náhradě dovážených sojových extrahovaných šrotů, v závislosti na složení krmné směsi. Substitucí za sojový šrot dochází tedy i ke snížení ceny vstupních surovin pro konečného zákazníka a zároveň k vyšší dojivosti.
Řepkový extrahovaný šrot jako proteinový doplněk ve výživě dojnic je ve srovnání se sójovým extruhovaným šrotem dobrým zdrojem histidinu a metioninu, přičemž vykazuje vyšší aminokyselinové skóre mléčného proteinu a blíží se tak skóre bachorového mikrobiálního proteinu. Aby se projevilo příznivé aminokyselinové složení řepky v tenkém střevě, je třeba zajistit dostatečný podíl by-pass proteinu např. právě tepelnou úpravou
V severských zemích se již více než 15 let ve výživě dojnic využívají hydrotermicky upravené řepkové expelery s pozitivním efektem na užitkovost ve srovnání se sójovým extrahovaným šrotem. Obdobné trendy v případě extrudovaného řepkového šrotu byly zaznamenány i v podmínkách ČR.