Krmné Směsí

U nas si můžete zakoupit směsi pro skot, prasata, koně, drůbež, králíky, ovce, kozy, lesní zvěř.

Spolu s prodejem krmných směsí nabízíme dlouhodobě našim zákazníkům kompletní poradenství, laboratorní testy a dopravu krmiv.

Naše krmiva jsou bez GMO a obsahují pouze přírodní látky, které na rozdíl od chemický přídavků nemají žádnou ochrannou lhůtu. Pro chovatele zvířat, kteří si vyrábí krmiva ve vlastních výrobnách, nabízíme dodávky surovin. Suroviny jsou nakupovány od prověřených dodavatelů a prochází kontrolou jakosti v laboratoři.

Nabídka:
-extrahované šroty;
-minerální suroviny;
-rostlinný olej;
-mlýnská krmiva a další.

Pšeničné otruby

Pšeničné otruby jsou hodnotným dietetickým krmivem. Obsahují asi 14 – 15 % dusíkatých látek, 4 % tuku, 9,5 % vlákniny a 5 % popelovin. Příznivě ovlivňují sekreci mléka. Jsou výborným krmivem pro březí a kojící samice. Můžeme je použít při krmení prasnic (i vietnamská prasata), při krmení ov­cí, kachen a hus.
Cílová zvířata: kůň, osel, skot, koza, prase, vietnamské prasátko, slepice.

Chovatelé krmí často otruby s domněním, že jsou nízkoenergetické, není to však zcela pravda, otruby mají dokonce více energie než vojtěškové pelety. Kvůli vyšší koncentraci hořčíku a vit. skupiny B jsou vhodným doplňkovým krmivem pro nervózní a labilní koně.

  • 1 kg pš. otrub (PO) má stejnou Sek jako 860 g ovsa
  • PO mají 3x více fosforu než oves, 4,7 x více než vojtěškové pelety, 11,2 x více než řepné pelety
  • PO mají železa 2,3 x méně než řepné pelety
  • 1 kg PO má zinku stejně jako 3 kg ovsa

Sójové šroty

Sója ve formě sójové moučky a sójového extrahovaného šrotu je používána do krmných směsí pro drůbež, prasata a skot především jako bohatý zdroj dusíkatých látek. Sójový protein je vysoce stravitelný. Zejména profil aminokyselin je vhodný pro drůbeží brojlery a nosnice vzhledem k vysokému obsahu lysinu, tryptofanu, isoleucinu, valinu a treoninu a to společně s téměř optimálním poměrem leucinu/isoleucinu. Sója je deficientní na obsah sirných aminokyselin. Sójová moučka je často považována jako „zlatý standard“ vzhledem k ostatním proteinům. Na druhé straně sója obsahuje antinutriční faktory, které vyžadují její další zpracování za účelem snížení nežádoucích účinků. Hlavním problémem v sójové moučce je přítomnost antitrypsin faktoru. Zahřátí na 80°C po dobu několika sekund snižuje vice než 90% této aktivity, avšak nadměrné tepelné ošetření vede ke snížení stravitelnosti bílkovin.
Kromě bílkovin a aminokyselin však krmiva na bázi sóji obsahují až 40% sacharidů s rozmanitými nutričními, fyziologickými a dalšími vlastnostmi. Sójové sacharidy můžeme rozdělit na nestrukturální a strukturální. První skupina zahrnuje hlavně nízkomolekulární cukry, které slouží jako zdroj energie, nebo jsou naopak nestravitelné a jsou fermentovány střevními bakteriemi. Do druhé skupiny patří látky vysokomolekulární, jejichž význam, stravitelnost a fyziologické funkce nejsou zcela objasněny.

S ohledem na současný stav našeho zemědělství, charakterizovaný mimo jiné stále se zmenšujícím rozmezím živočišné výroby, zejména výrazným snížením stavu dojnic a prasat, poklesem ploch víceletých pícnin, především jetelovin, zúžením osevních postupů, se ukazuje nejen jako účelné, ale i nutné poskytnout větší prostor ve struktuře rostlinné výroby luskovinám, hlavně sóji. Její význam není u nás plně doceňován. Pěstování sóji je velmi prospěšné i pro úrodnost půdy. Sója zlepšuje fyzikální, chemický a biologický stav půdy, čímž se zvyšuje její produkční schopnost. Pěstování sóji ve vhodných oblastech může být přínosem nejen pro produktivitu vlastní rostlinné výroby, ale s ohledem na její nutriční a biologickou hodnotu i pro výživu lidí a hospodářských zvířat. Spotřeba extrudované sóji jako komponentu pro výrobu krmiv pro drůbež, prasata, skot, ryby a domácí zvířata stále roste.

Řepkové šroty extrudované

Řepkové šroty jsou významným zdrojem bílkovin pro hospodářská zvířata. Hned po pícninách a obilovinách jsou z hlediska významu nejdůležitější právě rostlinné šroty.
Extrudovaný řepkový šrot je používán jako náhrada za sojový šrot u vysokokapacitních dojnic. Přidanou hodnotou Extrudovaných řepkových šrotů je jejich vysoká stravitelnost, čímž dochází ke zvýšení mléčné užitkovosti (dojivosti). Zároveň, při použití Extrudovaných řepkových šrotů, dojde u výrobců krmných směsí k 50 – 100% náhradě dovážených sojových extrahovaných šrotů, v závislosti na složení krmné směsi. Substitucí za sojový šrot dochází tedy i ke snížení ceny vstupních surovin pro konečného zákazníka a zároveň k vyšší dojivosti.

Řepkový extrahovaný šrot jako proteinový doplněk ve výživě dojnic je ve srovnání se sójovým extruhovaným šrotem dobrým zdrojem histidinu a metioninu, přičemž vykazuje vyšší aminokyselinové skóre mléčného proteinu a blíží se tak skóre bachorového mikrobiálního proteinu. Aby se projevilo příznivé aminokyselinové složení řepky v tenkém střevě, je třeba zajistit dostatečný podíl by-pass proteinu např. právě tepelnou úpravou

V severských zemích se již více než 15 let ve výživě dojnic využívají hydrotermicky upravené řepkové expelery s pozitivním efektem na užitkovost ve srovnání se sójovým extrahovaným šrotem. Obdobné trendy v případě extrudovaného řepkového šrotu byly zaznamenány i v podmínkách ČR.

POTŘEBUJETE PORADIT? KONTAKTUJTE NAŠE ODBORNÍKY

Přejít nahoru